Subsecretarul de stat parlamentar în Ministerul britanic de Justiţie Catherine Ashton a declarat ieri – răspunzând unei întrebări puse de jurnaliştii români – că în Marea Britanie, pentru un act de tâlhărie, cum ar fi smulgerea unui telefon mobil, pedeapsa este cuprinsă între 4 şi 12 luni de detenţie, în funcţie de circumstanţe. „De exemplu, dacă infracţiunea are factori agravanţi, dacă este motivată rasial şi, de asemenea, se ţine cont de circumstanţele în care se află individul respectiv: vârsta sau altele. Şi există diferenţe foarte mari între sentinţe când se iau în considerare aceşti factori. Dacă cineva a luat telefonul cuiva, dar nu a folosit violenţă, iar dacă este o infracţiune repetată, ar putea primi o sentinţă mai dură”, a explicat Catherine Ashton. Totodată, oficialul britanic a mai arătat că pedeapsa cea mai mică ar fi suspendarea executării sau patru luni de detenţie.
„Dacă aceasta face parte dintr-o acţiune tipică, dacă este o acţiune repetată, atunci autorul va primi mai mult. De aceea vreau să subliniez că depinde de circumstanţe. Dacă este vorba numai despre acea infracţiune, probabil că individul va primi maximum 12 luni”, a mai spus baroana Catherine Ashton.
Preşedintele Traian Băsescu a fost implicat, în 19 mai, într-un incident cu o jurnalistă căreia i-a smuls din mână telefonul mobil. Ulterior, într-o discuţie privată, care a fost înregistrată pe telefonul luat de la ziaristă, Băsescu a numit-o pe aceasta „ţigancă împuţită”. (G.Ş.)
Subsecretarul de stat parlamentar în Ministerul britanic de Justiţie Catherine Ashton a declarat ieri – răspunzând unei întrebări puse de jurnaliştii români – că în Marea Britanie, pentru un act de tâlhărie, cum ar fi smulgerea unui telefon mobil, pedeapsa este cuprinsă între 4 şi 12 luni de detenţie, în funcţie de circumstanţe. „De exemplu, dacă infracţiunea are factori agravanţi, dacă este moti