Liderii mondiali stiu sa-si ascunda neintelegerile in privinta KosovoFoto: AP
La opt ani de la incheierea pactului Milosevici-NATO-ONU pentru incetarea bombardamentelor din regiunea balcanica, provincia separatista Kosovo s-a aflat din nou pe agenda de negocieri a marilor puteri mondiale, cu ocazia summitului G8.
Cele opt puteri au incercat sa rezolve diferentele de opinie referitoare la viitorul statut al Kosovo, insa tentativa lor a esuat abrupt dupa ce Rusia a anuntat ca se opune ideii Statelor Unite si Europei de a acorda independenta provinciei.
Mai mult, presedintele Putin a avertizat ca tara sa va apela la dreptul sau de veto in Consiliul de Securitate al ONU, naruind astfel, dupa cum aprecia, ieri, Financial Times, sperantele ca Rusia si tarile occidentale vor ajunge, saptamana viitoare, la un compromis pe aceasta tema.
Toata aceasta situatie este privita cu mare interes de liderul transnistrean Igor Smirnov, care a declarat recent ca „precedentul ce va fi creat de Kosovo va fi un pas important” pentru viitorul Trasnistriei.
Premierul sarb Voislav Kostunita este asteptat sa se intalneasca astazi, la Sankt Petersburg, cu presedintele Putin pentru a-i multumi personal pentru blocarea asa-numitului plan Ahtisaari, ce ar acorda independenta provinciei separatiste sarbe.
Zi de aniversare
Intalnirea are loc la exact opt ani de cand, la capatul mai multor luni de bombardamente intense ale NATO, fostul lider iugoslav Slobodan Milosevici a acceptat, la 9 iunie 1999, un plan de „compromis” propus de o echipa de mediere ruso-finlandeza.
Propunerea viza instalarea unei autoritati ONU in Kosovo, autoritate insotita de o misiune militara NATO de mentinere a pacii. Drept urmare, fortele aliate au incetat, o zi mai tarziu, operatiunile militare, iar incepand din 12 iunie in provincie au inceput sa so