'Cronicile de la Nuremberg'
Interventiile chirurgicale de tipul celei prin care au trecut, miercuri, siamezele de origine romana Tatiana si Anastasia Dogaru la un spital din Cleveland sunt rarisime. Acest lucru face ca, de cate ori se aude de un asemenea caz, sa concentreze atentia lumii medicale si academice, dar si a opiniei publice.
Operatiile de separare a siamezilor sunt invaluite, de cele mai multe ori, de dileme etice si juridice care nu de putine ori devin la fel de “spectaculoase” pentru specialisti si “publicul voaior” ca si interventiile chirurgicale in sine.
Operatia din Cleveland a fost precedata de doua alte cazuri de gemeni siamezi nascuti primavara aceasta. Unul inregistrat, in mai, la Spitalul Pediatric Central din Hanoi (Vietnam), altul la Colegiul Medical Nil Ratan Sircar din Calcutta, India.
Ambele au atras atentia media internationale, pana cand nou-nascutii au pierit de septicemie (in cazul celor vietnamezi), respectiv complicatii respiratorii si cardiace, in cazul celor din India. Parintii nici nu apucasera sa-si puna problema unei interventii chirurgicale. Iar presa a tacut.
Cazuistica internationala releva cat de complexe sunt dilemele puse de nasterea sau operatiile pentru separarea unor gemeni siamezi. Afectati sunt parintii, medicii, jurnalistii - iar intr-un caz de mare rasunet in Marea Britanie, chiar si judecatorii.
Provocari ascunse pentru medici
In lucrarea sa “Etica si gemenii siamezi”, un expert in domeniu, Leigh Atkinson, descrie tensiunea morala a medicilor angajati in astfel de cazuri.
Potrivit lui Atkinson, interventiile de acest fel trebuie efectuate, de obicei, de echipe multidisciplinare de medici, cea mai mare parte a lor foarte rar confruntati, in cariera lor, cu asemenea “provocari”.
Liderul acestei echipe trebuie sa respecte nu nu