Emilia Mitrea are o fetiţă de 7 ani şi 4 luni care nu poate zămbi. Are "boala lipsei zămbetului", cum mai este denumit sindromul Moebius, o afecţiune neurologică rară. Ani in şir, nici un medic din Romănia nu a reuşit să pună acest diagnostic.
Pentru că i-a fost atăt de greu să afle despre acest sindrom, Emilia vrea să pună bazele unei fundaţii. Diana, fetiţa Emiliei, nu poate inchide gura. Deşi, cănd era bebeluş, fetiţa rădea, găngurea şi inchidea guriţa... De foarte timpuriu insă s-au instalat polipii, iar copilul a fost nevoit să respire doar pe gură. "Am dus-o aşa pănă la 3 ani, cănd am operat-o", povesteşte Emilia Mitrea. Insă fetiţa stătea in continuare cu gura deschisă. "Am incercat toate metodele... am legat-o! La grădiniţă ii spuneam educatoarei să-i atragă atenţia, să-i spună să inchidă gura. Credeam că i s-a format un reflex."
Din acest motiv, fetiţa avea mari dificultăţi de pronunţie. Iar dacă pănă atunci mama s-a găndit că poceala cuvintelor e normală şi amuzantă la un ţănc, de la 5 ani a inceput să o ducă pe Diana la logopezi. Insă degeaba. Ii dădeau exerciţii şi acasă, să sufle in pai, să facă baloane de săpun, dar ea nu reuşea, pentru că, fără ajutor, nu işi poate apropia buzele.
EXPRESIE IMOBILĂ. Fetiţa are faţa blocată intr-o expresie de seriozitate tulburătoare. Seriozitate amplificată trist in poze cănd, pentru a fi şi mai drăguţă, fetiţa işi ţine buza cu dinţii, pentru că altfel nu ar sta la locul ei. In fotografiile care rulează pe ecranul calculatorului mamei sale, Diana e inconjurată de fetiţe cu zămbete largi... Doar ea işi muşcă buzele... iar zămbetul ii lipseşte cu desăvărşire. E foarte activă, face balet şi are deja o găndire de adult. A observat că e diferită, a observat că lumea o priveşte curioasă şi că cei de vărsta sa pot fi răutăcioşi.
De-aici pornesc accesele de furie pe care mama aces