Foto: Gandul
De la inceputul anului pana acum, in Bruxelles s-au deschis trei magazine cu produse romanesti. „La Bunicuta” a fost primul. Silvia Olari, proprietara, spune ca in afara celor trei nu stie sa mai existe un alt magazin cu produse romanesti.
„Boom-ul” din acest an il explica prin „caderea” taxelor vamale, datorita intrarii Romaniei in UE. Magazinul este situat in nordul orasului si are cam tot ce se poate aduce din Romania la pachet, pana si sarmalute si ciorba de burta la cutie.
In randul romanilor din Bruxelles, cel mai bine se vand pufuletii, borsul, malaiul, grisul, leusteanul, cimbrul, mararul si euge?niile. Polonezii, bulgarii si arabii care locuiesc in imprejurimi se dau in vant dupa seminte prajite. Belgienii nu cumpara decat vin si, cativa, cozonac.
„E greu pana gusta prima data”, spune Silvia. Pentru ca romanii care trec pragul magazinului sa se simta ca acasa, Silvia a decorat peretii cu stergare si pune muzica populara sau hit-uri romanesti cat tine programul.
Are de vanzare si casete si reviste, iar daca un client ii solicita un anumit produs i-l aduce din tara la comanda. Singurul lucru cerut de romani pe care Silvia n-a putut inca sa-l puna in vanzare este varza murata. Belgienii nu i-au dat autorizatie sa desfaca decat produse ambalate, iar varza murata la conserva inca nu se fabrica in Romania.
Numele magazinului l-a ales cu gandul la bunica ei - in camara careia isi aduce aminte ca gasea tot ce-si dorea. Din casa bunicii are si stergarele, ciuberele si furca, pe care le-a pus in vitrina sub tricolorul romanesc pictat pe geam.
Silvia povesteste ca a plecat din Romania la Bruxelles intr-o vacanta de trei luni, la sora ei. Cand a ajuns, s-a hotarat sa ramana. S-a angajat ca menajera. La inceput castiga 25 de euro pentru 10 ore, o mizerie chiar si fata de salariul minim di