Astăzi, in cadrul tărgului de carte Bookfest, va avea loc lansarea volumui I al lucrării "Mişcarea legionară după Corneliu Codreanu (februarie 1938-septembrie 1940, Mecanismele schimbului de generaţie)", semnată Ilarion Ţiu. Apărută la Editura Vremea, cartea se adresează publicului de specialitate, dar şi tuturor pasionaţilor de istorie.
â Jurnalul Naţional: In zilele de azi, pline de scandaluri politice şi cancanuri mondene, mai era nevoie de o carte de istorie?
Ilarion Ţiu: Orice carte ce tratează aspecte noi ale cunoaşterii ştiinţifice sau ale societăţii este binevenită. Cu atăt mai mult o lucrare din domeniul istoriei, care in mod normal ar trebui să lămurească o chestiune controversată a trecutului. Important nu este să scrii o carte, ci mesajul pe care-l transmiţi cititorului. Din păcate, in zilele noastre pănă şi istoricii reputaţi au abandonat misiunea lor de analiză specializată a trecutului, preferănd să publice tone de documente de arhivă, care pentru un "consumator" nefamiliarizat cu tema nu spun nimic.
Continuitateâ Ce aduce nou cartea ta?
Acest subiect va naşte intotdeauna controverse, aşa că orice aduci nou, indiferent de cătă documentare ai in spate, va stărni "dezbateri". Lucrarea prezintă un moment "de cumpănă", să-i spunem, in Mişcare, respectiv perioada post-Corneliu Codreanu. In general, studiile privind Legiunea au tratat "perioada Căpitanului", pănă in 1938. Istoricii au considerat că această fază a organizaţiei a fost mai "spumoasă", deoarece gruparea condusă de Codreanu aducea in peisajul politic interbelic un mesaj extremist, de factura fascismului italian şi nazismului german. După moartea liderului fondator din noiembrie 1938, organizaţia intră insă in derută, etapă "sărită" din istoriografie. Dar in cei doi ani post-Codreanu, organizaţia işi schimbă structura de "cadre", mijloacele de acţiune, ech