Numarul mare de acte sinucigase inregistrate in ultimii ani in randul copiiilor si tinerilor au determinat autoritatile si specialistii din mai multe state occidentale sa recurga la programe complexe de preventie, cu participarea tuturor celor din mediile in care traiesc minorii - scoala, familie, comunitate locala.
Cele mai multe studii de specialitate si programe de preventie a sinuciderilor in randul minorilor au aparut in Statele Unite si au fost insusite rapid de tari europene - in special cele nordice, unde rata actelor de acest fel este cea mai mare.
Potrivit unor date statistice publicate saptamana trecuta de PsychCentral.com, in medie 6,5 din 100.000 de adolescenti s-au sinucis in SUA, in 2003, iar la nivelul anului 2005 peste 8% din elevii de liceu au admis ca avusesera tentative de sinucidere pe parcursul anului precedent.
In aceste conditii, Statele Unite se remarca drept tara cu cele mai active programe de preventie in domeniu.
Unul dintre cele mai complexe este "Youth Suicide Prevention Guide", dezvoltat de Institutul pentru Sanatate Mentala Louis de la Parte de pe langa Universitatea Floridei de Sud, Florida fiind unul dintre statele americane cu rata foarte mare a sinuciderilor in randul tinerilor si copiilor.
Potrivit acestui ghid, programele de preventie a sinuciderilor in scoli trebuie sa tina cont de o serie de chestiuni ce solicita implicarea expertilor, a mediului academic, a parintilor, a comunitatilor locale.
Iar aceste programe urmaresc sa disemineze informatia de profil in scoli, sa evalueze climatul social si educational din institutiile de invatamant, sa stabileasca factorii de risc pentru fiecare comunitate in parte, sa-i invete pe membrii acestor comunitati cum sa recunoasca “semnalele de alarma” si cum sa actioneze atunci cand are loc un act sinucig