Dumitru Popescu, supranumit in epocă şi "Dumnezeu", a fost unul dintre apropiaţii lui Ceauşescu, mulţi ani conducănd sectoare-cheie ale propagandei de partid. In interviul acordat Jurnalului Naţional el subliniază involuţia politică a sistemului şi a liderului. El povesteşte că in 1978 a complotat la Arieşeni, in judeţul Alba, inlocuirea lui Ceauşescu in fruntea PCR cu Ilie Verdeţ, pe atunci prim-ministru.Sfărşitul: "Lingea un căine sănge şi creier"
Scriitorul şi eseistul Dumitru Popescu a fost in apropierea lui Ceauşescu din 1956 pănă in 1989. Deţinător al unor inalte funcţii de coordonare a propagandei, invăţămăntului şi culturii, mărturisirile sale despre influenţele şi schimbările ce s-au produs in politica lui Ceauşescu răstoarnă multe din speculaţiile istoricilor şi jurnaliştilor.
â Jurnalul Naţional: Ce impact a avut "revoluţia culturală" din China asupra lui Ceauşescu?
Dumitru Popescu: Este greşită ideea că aceasta i-ar fi răsturnat sistemul de găndire politic. După evenimentele din Cehoslovacia, noi am trecut printr-un mare stres de securitate naţională, nu ştiu dacă perceput de toţi cetăţenii. La vărful partidului, mai exact la Nicolae Ceauşescu, a inceput un recul doctrinar şi implicit praxiologic. Pe baza noilor parametri, Nicolae Ceauşescu a reflectat asupra celor intămplate şi a ajuns la concluzia că in calea pe care a apucat există riscuri majore.
Strategii de partidâ Pentru acea frondă?
Da, pentru poziţia liberală, de sprijinire a reformismului cehoslovac, de condamnare a URSS şi a Tratatului de la Varşovia, de indepărtare clară de modelul sovietic in practica socială, de renunţare la o serie de dogme leninist-staliniste. Făcănd un examen mai atent al conceptului reformist praghez, a ajuns la concluzia că Dubcek şi ai săi au exagerat.
â La capitolul libertăţi democratice?
N