Contractul de privatizare a Electrica Muntenia Sud cu italienii de la Enel urmeaza sa fie semnat, luni, dupa ce presedintele grupului italian Fulvio Conti, a venit degeaba saptamana trecuta in Romania pentru a semna preluarea Electrica Muntenia Sud.
Semnarea contractului de privatizare, programata initial joia trecuta, a fost amanata, anunta AVAS intr-un comunicat de presa. Hotararea de Guvern pentru vanzarea Electrica Muntenia Sud nu fusese publicata la timp in Monitorul Oficial.
Enel va cumpara direct de la Electrica 50% din actiuni, urmand sa dobandeasca 67,5% din companie dupa ce va subscrie noi titluri in cadrul unei majorari de capital.
In vara anului trecut, grupul italian a fost desemnat castigator al procesului de privatizare a celei mai mari filiale a companiei Electrica. Enel a oferit 820 de milioane de euro pentru a prelua un pachet de 67,5% din actiunile distribuitorului de energie.
Electrica a avut opt filiale, iar patru dintre ele au fost vandute in perioada 2004-2005. Electrica Banat si Electrica Dobrogea au fost cumparate tot de Enel, Electrica Oltenia a fost achizitionata de cehii de la CEZ, iar Electrica Moldova a intrat in proprietatea nemtilor de la E.ON.
A cincea filiala, Electrica Muntenia Sud a fost vanduta in iunie 2006 catre Enel, dar transferul companiei nu s-a realizat la termen. La inceputul acestui an, AVAS a prelungit cu 180 de zile, pana la 17 iulie, valabilitatea ofertei de vanzare a pachetului majoritar de actiuni a filialei Electrica. Aceasta a fost a doua si ultima prelungire, conform legii.
In urma cu cateva saptamani, Ministrul Economiei si Finantelor a declarat ca intentioneaza sa privatizeze toti distribuitorii de energie, dar si complexurile energetice (Turcani, Rovinari si Craiova), pana la sfarsitul acestui an.
Contractul de privatizare a Electrica M