Animalele fară stăpân pot fi vinovate de îmbolnăvirea animalului de casă favorit. Astfel, unele dintre animalele de casă, cum ar fi câinii sau pisicile, pot deveni purtătoare de paraziţi, putând pune în pericol viaţa stăpânului. Mai multe boli pot fi transmise, de la câine sau pisică la om sau accidental, din mediul înconjurător.
Conf. dr. Carmen-Michaela Creţu, medic primar boli parazitare şi tropicale, şeful Secţiei Boli Parazitare din cadrul Spitalului Clinic Colentina din Capitală, spune că unele studii recente arată că anticorpii de toxocara sunt prezenţi în proporţie de 30% în serul donatorilor de sânge din Bucureşti şi împrejurimi.
Mai mult, alte studii au arătat că 47% din mostrele de sol prelevate din parcurile bucureştene au fost găsite pozitive la toxocara. Conf. dr. Creţu a precizat că această parazitoză este transmisă atât de câine, cât şi de pisică. Medicul a subliniat că, în funcţie de doza infectantă, boala poate fi asimptomatică şi descoperită întâmplător sau poate să prezinte simptomul tipic de „Larva Migrans Visceralis”. „Cea din urmă se manifestă prin febră, mărirea ficatului şi splinei, erupţii cutanate şi prurit (mâncărimi). De asemenea, boala se mai poate manifesta şi într-o formă minoră, ce poate mima un reumatism articular, sau evoluează cu febrilitate, abdomen cronic dureros, diaree şi astenie”, a precizat conf. dr. Carmen Creţu. Sindromul de „Larva Migrans Ocularis”, consecutiv localizării larvelor parazitului în ochi, poate duce chiar la pierderea vederii, iar prin localizări cerebrale, determină crize comiţiale sau alte tulburări neurologice.
Şi toxoplasmoza este una dintre bolile pe care le poate „aduce” pisica. „Felina elimină oochisturi ale acestui parazit prin fecale, care, ajungând pe sol, contaminează alimentele (fructe, legume), omul infectându-se prin consumul acestora insuficient spălate sau prelucrate, sau pr