Motiunea de cenzura "Guvernul Tariceanu trebuie sa plece!", initiata de PD si PLD, va fi dezbatuta astazi in Parlament. Potrivit Constitutiei, Camera Deputatilor si Senatul, in sedinta comuna, pot retrage increderea acordata Guvernului prin adoptarea unei motiuni de cenzura, cu votul majoritatii deputatilor si a senatorilor. Sansele ca acest lucru sa se intample astazi sunt minime. In afara de cei 119 semnatari ai documentului, niciun alt parlamentar nu si-a declarat oficial sprijinul pentru demersul democratilor. La nivel de partide, PSD, PNL si UDMR au anuntat ca vor vota impotriva, in timp ce PRM se va abtine de la vot, iar PC va anunta o decizie finala cu cateva ore inainte de dezbaterile din plen.
Boc: "Motiunea si-a atins deja scopul"
Democratii cer liderilor PSD si PNL sa faca public protocolul de guvernare, iar PSD sa-si recunoasca sustinerea pentru Guvernul Tariceanu II. "Aceasta legatura s-a oficializat prin anuntul PSD de a nu sustine motiunea PD si prin renuntarea depunerii unei motiuni proprii de cenzura. Se demonstreaza ca avem o intelegere politica si o guvernare PSD-PNL", a declarat ieri Emil Boc.
El a precizat ca are informatii ca protocolul ar contine clauze care prevad, intr-o prima faza, cooptarea PSD la nivelul esalonului doi - secretari de stat, sefi de agentii, sefii de servicii deconcentrate - si cooptarea ulterioara de ministri la guvernare. Prin urmare, unul dintre scopurile motiunii de cenzura a fost deja atins, a conchis liderul democrat.
Acuzatiile lui Emil Boc vin in contextul in care social-democratii au anuntat sambata ca s-au razgandit si ca nu vor mai depune motiune de cenzura impotriva cabinetului Tariceanu. Vicepresedintele PSD, Cristian Diaconescu, sustine ca formatiunea pe care o reprezinta prefera trei motiuni simple in locul celei de cenzura.
Argumentul adus a fost ca vin alegerile