Dezbaterile s-au terminat
Posibil aprobat odata cu strategia energetica
Constructia celor doua reactoare nucleare de la Cernavoda a starnit, de-a lungul timpului, ample controverse. Pe de o parte Agentia Internationala de Energie a cerut Guvernelor sa ajute la construirea cat mai rapida a noi reactoare nucleare, pe de alta Greenpeace se opune invocand considerentul potrivit caruia autoritatile extind centrala nucleara "cu scopul de a imbogati o mica elita nuclearista".
"Un accident nuclear major la Cernavoda, fie din cauze tehnice, fie in urma unui atac terorist, va fi devastator pentru Bucuresti si Constanta, spunea la sfarsitul anului trecut Ana Maria Bogdan, purtatorul de cuvant al Greenpeace in Romania.
Totodata, constructia celor doua reactoare nucleare de la Cernavoda, deja intarziata de aprobarea proiectului de hotarare privind atragerea de investitii, implica multe costuri suplimentare, estimate, asa cum am mai scris, la peste 3,6 miliarde de euro.
AIE: Energia nucleara este sigura si necesara
La sfarsitul anului trecut, pentru prima data in 32 de ani, Agentia Internationala de Energie a anuntat ca va solicita Guvernelor din toata lumea sa ajute la construirea cat mai mai repede posibil a unor noi centrale nucleare.
Mai multe tari, printre care India, China, Statele Unite, Franta si Bulgaria, au deja planuri pentru mai multe centrale nucleare, iar altele, precum Marea Britanie si Romania, se afla in etape incipiente pentru construirea de noi reactoare. Pe de alta parte, state ca Germania si Spania se opun ideii de a suplimenta capacitatea nucleara.
Intr-un interviu acordat inainte de publicarea raportului "Imagine asupra Energiei in Lume" intocmit de agentie, Fatih Birol, economistul-sef al AIE, preciza ca politicienii trebuie sa ii convinga pe alegatorii refractari ca energia nucleara este