Supa italieneasca cu dovlecei.
Ingrediente: 25 g unt, 1/2 ceapa verde tocata, 700 g dovlecei taiati felii, 700 ml zeama concentrata de carne de pasare (Knorr +apa), 1-2 linguri busuioc tocat marunt, sare, piper negru, 4-5 linguri smantana. Pentru garnisit: 2 dovlecei taiati stifturi lungi de 2,5 cm.
Mod de preparare:
Se topeste untul intr-o oala mijlocie si cand s-a incins, se caleste ceapa, pana ce devine sticloasa. Se adauga feliile de dovlecei, zeama de carne si busuiocul, se sareaza, se pipereaza si se lasa sa fiarba incet, circa 10 minute, ca sa se inmoaie dovleceii. Se lasa putin sa se raceasca.
Pentru garnisit: se pune pe foc o oala cu apa si cand apa clocoteste se oparesc in ea stifturi de dovlecel, aproximativ 1-2 minute. Se clatesc cu apa rece si se lasa sa se scurga.
Se mixeaza feliile de dovlecel impreuna cu supa in blender, se toarna piureul astfel obtinut inapoi in oala si se incorporeaza smantana si stifturile de dovlecei oparite. Se gusta supa de sare si piper si se serveste calda.
Pui prajit cu sos american
Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 pui (circa 1,5 kg), sare, piper alb, putina faina, 1 l ulei pentru prajit. Pentru sos: 25 g unt, 25 g faina, 105 ml frisca nebatuta, 150 ml lapte, patrunjel verde tocat marunt, pentru garnisit.
Mod de preparare:
Se taie puiul in 4 bucati, se freaca cu sare si piper, se da prin faina. (Se loveste usor cu palma, ca sa cada surplusul de faina.)
Se incinge uleiul intr-un tuci adanc, cu capac (uleiul trebuie sa aiba inaltimea de cel putin 5 cm).
Se pun bucatile de pui in uleiul incins si se lasa sa se prajeasca 10 minute, la foc mic si cu capac. Se ia apoi capacul, se face focul mai mare si se lasa puiul sa se patrunda inca 10-15 minute, pana ce se rumeneste pe ambele parti.
Pentru sos, se topeste untul intr-o cratita, se incorporeaza