Am facut, impreuna cu Cosmin Popan, admirabilul meu coleg, un interviu cu care ma mindresc. “Subiectul” vampirizat de intrebarile noastre a fost Adam Michnik, legenda disidentei poloneze si, acum, sef la influenta “Gazeta Wyborcza” si cel mai cunoscut lider de opinie din Polonia.Interviul a fost publicat in editia de astazi a “Cotidianului”. Vreau sa reiau din el si, totodata, s ale subliniez, citeva pasaje despre lustratie si despre cum trebuie sa administram trecutul.
Iata-le:
a) despre lustratie in Polonia: “Cred insa ca tot jocul din jurul dosarelor de securitate din Polonia este o metoda pentru a instaura un regim al fricii, iar eu nu accept acest lucru. Intreaga mea viata m-am opus regimului comunist, deoarece acesta era, la rindul sau, un sistem al fricii. Nu pot sa accept azi fragmente ale restaurarii acestui sistem, facuta sub un drapel anticomunist. In opinia mea, este vorba de un anticomunism cu chip bolsevic, facut in numele valorilor pe care le-am acceptat in timpul activitatii mele de opozitie anticomunista.”
b) Despre dosarele de Securitate: “Trebuie sa fim foarte prudenti in timpul lecturarii acestor documente, deoarece punctul de vedere al politiei politice este in continuare foarte special. Adevarul politiei politice nu este acelasi cu adevarul uman.”
c) Despre excesele lustratiei: “Credeti ca tovarasul Ceausescu a fost colaboratorul secret al Securitatii? Nu-l veti gasi pe lista si ar trece drept un inocent in urma lustratiei. Asta ar insemna o prostie. Acesta este raspunsul meu. Teza ca dosarele politiei politice sint la fel de credibile precum Biblia este absolut nebuneasca. In Polonia, rezultatele lustratiei sint in totalitate negative. E o absoluta prostie sa organizezi un circ public, sa vezi daca un om politic a semnat sau nu ceva, daca a fost o semnatura reala sau doar simbolica.”
In oglinda, mai aduc in