Functia de HR se autopercepe ca fiind un partener strategic de business, dar intampina obstacole semnificative in calea schimbarii, pe masura ce au loc transformari in ceea ce priveste resursele umane in Europa, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanta in resurse umane Mercer pe tema transformarii functiei de HR in Europa.
Astfel, la nivelul pietei europene, peste 70% dintre angajatii care lucreaza in domeniul resurselor umane s-au confruntat sau se confrunta cu transformari ale joburilor, in special ca efect al schimbarilor din business sau in urma unor cerinte organizationale.
Restructurarea departamentului de HR si investitiile in tehnologie sunt cele mai frecvente activitati care conduc la transformarea domeniului.
Ocupantii diferitelor pozitii din cadrul departamentelor de resurse umane se percep ca fiind parteneri strategici eficienti in procesul de business, desi peste 40% din activitatea lor se concentreaza pe activitati tranzactionale sau administrative.
Potrivit cercetarii, functiunile de HR au facut progrese semnificative in ultimii ani, insa abilitatile departamentului de resurse umane, alaturi de abilitatea managerilor de a gasi o solutie pentru rezolvarea probelemelor angajatilor raman principala bariera in calea dezvoltarii.
Potrivit Mercer, mai mult de 70% dintre companiile de pe batranul continent au operat deja transformari la nivelul functiilor din departamentele de resurse umane sau sunt in curs de a face acest lucru.
Schimbarile organizationale si cerintele businessului sunt principalele motoare ale procesului de transformare a HR-ului, avand ca principal obiectiv alinierea functiei de HR la nevoile afacerii. De asemenea, se urmareste cresterea abilitatii departamentului de resurse umane in ceea ce priveste managementul oamenilor si imbunatatirea rezultatelor financiare ale organizatiilor.