Gorjenii care au vrut să se apuce de o afacere nu au stat prea mult pe gânduri şi au investit în turism, în zona montană, construind cu fonduri europene pensiuni de lux.
O parte dintre locuitorii judeţului Gorj care au vrut să folosească fonduri europene şi să îşi deschidă o afacere în ultimul an şi jumătate s-au orientat către turism. Majoritatea s-au apucat să construiască pensiuni în zonele montane sau submontane ale judeţului Gorj, profitând de peisajele naturale şi obiectivele turistice. Iniţiativa este la început costisitoare, dar ulterior îşi arată şi beneficiile, mai ales dacă este vorba de o afacere de familie, care să le dea de lucru celor din casă. Aceştia vor funcţiona ca personal al pensiunii respective şi se vor ocupa de la administare până la aprovizionare. Marile firme îşi construiesc şi ele pensiuni, atât pentru activităţi turistice, cât şi pentru a avea unde să îşi trimită angajaţii în concediu.
Jumătate din costuri
Unul dintre avantajele construirii unei pensiuni cu fonduri europene, respectiv fostul SAPARD, este reprezentat de faptul că investitorul trebuie să asigure numai jumătate din sumă, cealaltă jumătate fiind nerambursabilă. Totul depinde de cât de bine este realizat dosarul prin care se solicită suma în discuţie şi cât de viabil este proiectul. Este foarte important modul în care se respectă toţi paşii pe care un potenţial investitor în domeniul turismului şi care doreşte să construiască o pensiune îi are de realizat. Consultanţă în domeniu oferă Fondul European de Dezvoltare Rurală, prin Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Gorj.
85% din pensiuni, la Rânca
Florin Ninu, şeful Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Gorj, a declarat că a fost aprobată finanţarea pentru construcţia a 42 de pensiuni. Peste 85% dintre acestea se află în zo