Vanzarea diviziilor care nu aduc altceva decat pierderi poate avea un efect benefic asupra companiilor listate la bursa, cotatia actiunilor creste imediat ce "organismul" companiei a scapat de componentele bolnave.
Unele dintre cele mai performante actiuni la nivel mondial au apartinut anul acesta companiilor care si-au redus treptat din dimensiuni.
Compania Temple-Inland, ale carei produse cuprind de la papetarie la credite bancare, Ingersoll-Rand, producator de camioane si echipamente pentru constructii, si producatorul german DaimlerChrysler conduc in clasamentul mondial al castigurilor, renuntand sau scotand la vanzare anumite divizii pentru a se concentra asupra unor afaceri mult mai profitabile, scrie Bloomberg.
Actiunile celor trei companii sunt printre cei mai buni performeri de anul acesta pe bursele mondiale, potrivit indicelui Capital International World (MSCI) realizat de banca Morgan Stanley.
Valoarea vanzarilor anuntate si a retragerilor de investitii din cadrul companiilor tranzactionate a crescut cu 27 de procente in ultimele 12 luni la nivel mondial, atingand valoarea de 562 de miliarde de dolari (415 mld. euro).
"Actionarii cer companiilor ca atunci cand nu pot obtine cea mai mare productivitate dintr-o divizie sa o vanda. Scotand maseaua stricata, valoarea poate iesi la suprafata", spune Henk Grootveld, manager de fond la Robeco din Rotterdam.
Fondul pe care il administreaza a beneficiat de pe urma deciziei luate de producatorul de camioane MAN de a vinde divizia de masini si echipamente pentru tiparit, iar acum mizeaza pe faptul ca Royal Philips Electronics ar putea vinde o parte din divizii. Compania General Electric si asiguratorul britanic Prudential au dat semnale in ultimele doua luni ca ar fi interesate de urmarea tendintei de a-si scoate la vanzare anumite divizii.
Chiar daca achizitiile si fuziunil