In vestul sălbatic al Romăniei, la Banloc, lăngă frontiera cu Serbia, ciobanii au declarat război fermelor patronate de italieni. Turmele de mioare devorează recoltele. Păgubiţii ţipă la ambasadă. Poliţia şi primarul ridică insă din umeri.
Ciobanii de pe raza comunei Banloc, localitate bănăţeană aflată la nici 50 km de Timişoara, chiar pe făşia cu Serbia, nu au nici o legătură cu sicilienii din Corleone. Şi totuşi, se comportă ca atare! Practic, din pricina unor apucături naţionaliste, de tipul "nu ne vindem ţara" şi sub privirile "impăciuitoare" ale autorităţilor locale, comuna stă pe un butoi de pulbere.
Incă de acum şapte ani, mai mulţi investitori italieni au inceput să cumpere terenuri pe raza comunei Banloc, "deoarece oferta era abundentă şi atrăgătoare". După puţin timp, o mare parte din peninsularii care au achiziţionat terenuri agricole in acea zonă au realizat că "nu tot ce lucea era aur". Şi asta din cauza "caracterului inadecvat al legislaţiei, lipsei cărţii funciare, la constituirea căreia au contribuit chiar investitorii, cu sume importante de bani"! Astăzi, in localitatea bănăţeană, pe o suprafaţă de 6.000 ha şi cu 58 de angajaţi, funcţionează patru ferme zootehnice de bovine şi două firme, care se ocupă de cultivarea fructelor şi legumelor. Deşi au depăşit cu greu dificultăţile legislative şi mentalitatea unor localnici, italienii susţin că greul a inceput abia după ce afacerile au fost puse pe picioare şi au inceput să meargă intr-o direcţie normală. "Abia atunci ne-am dat seama că suntem victime constante ale furturilor şi ale indiferenţei organelor de poliţie. Adevăratul flagel, care ameninţă să oprească orice iniţiativă de bună credinţă, sunt oile sau, mai bine zis, proprietarii acestora", susţine unul dintre investitorii italieni din Banloc.
CORECŢIE CU BĂTA. Italienii acuză că, din cauza