Raportul Marty este stupefiant. Pe masura ce citesti cele 72 de pagini asumate de Comisia Juridica a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, te intrebi daca nu cumva ai sub ochi un eseu din acelea pe care autori antiamericani le tot produc de citiva ani buni incoace.
De altfel, concluzia raportului e edificatoare. „Sper sincer ca raportul meu va cataliza o noua apreciere asupra mocirlei morale si legale in care ne-am afundat impreuna ca urmare a «razboiului impotriva terorii» condus de SUA“ - scrie, negru pe alb, dl Marty.
Pentru mocirla, autorul foloseste abil un cuvint englezesc (quagmire) care, secundar, inseamna si situatie nesigura, incurcatura, iar razboiul impotriva terorii este scris intre ghilimele, asa cum e pe intregul parcurs al raportului. Adica, asa-zisul razboi.
Dl Marty, altfel liberal din formatiunea europeana al carei vicepresedinte este dl Tariceanu, exhiba in acest raport si o evidenta ostilitate fata de NATO. In acest context, dl Marty acuza violent Romania, alaturi de Polonia si de alte state europene active in parteneriatul transatlantic.
Acuzele, e clar pentru orice lector, nu pot sta in picioare in fata nici unui om deprins cit de cit cu regulile statului de drept.
Fost magistrat in Ticino, dl Marty a uitat ca nu poti sustine o acuzatie prin afirmatii ale unor persoane a caror identitate este „un fost ofiter de informatii“ si atit, completindu-le cu rute de zbor ale unor avioane despre care nu poti spune probat ce anume transportau.
Se spune despre Consiliul Europei (CE) ca are ca temei spiritul lui Winston Churchill, fiind fondat in 1949, la trei ani dupa cuvintarea istorica a legendarului premier britanic de la Universitatea din Z?rich in care a vorbit, vizionar, despre „Statele Unite ale Europei“, ca spatiu comun al libertatii constituit dupa modelul Statelor Unite