De ce apar certuri în cuplurile din România? În primul rând, din cauza comunicării deficitare dintre parteneri. Cu alte cuvinte, bărbaţii nu înţeleg ce vor femeile de la ei, iar femeile sunt enervate de faptul că bărbaţii nu le răspund la problemele care le frământă. Petrecerea timpului liber este un alt motiv de ceartă (partenerii se hotărăsc cu greu asupra activităţilor pe care să le facă), dar şi chestiunile gospodăreşti: femeile sunt nemulţumite pentru că partenerii fac dezordine şi nu spală vasele şi rufele.
Faptul că unul dintre parteneri stă prea mult la serviciu şi că acasă, de multe ori, se discută despre probleme legate de profesie cauzează, de asemenea, conflicte în cuplu. 18,8% dintre cei care au fost chestionaţi au declarat că s-au săturat să discute acasă problemele de serviciu. Cum se traduce acest lucru? Se ţipă, se plânge, se sparg obiecte şi, uneori, se mai dă şi câte o palmă. Certurile apar destul de des. Cei mai mulţi dintre respondenţi au declarat că se ceartă de 2-3 ori pe săptămână. Doar 8,9% au spus că se ceartă de 2-3 ori pe an. 78% dintre femei au spus că ele declanşează cearta, iar, în ceea ce priveşte aplanarea conflictului, procentul este foarte apropiat: 52,5% dintre femei şi 48,4% dintre bărbaţi pun capăt conflictului.
După ceartă, partenerii fie nu se bagă în seamă, fie au atitudinea contrarie: fac dragoste, îşi cer iertare, se alintă. Un lucru e bun: rufele se spală în familie, şi nu în public, în cele mai multe dintre cazuri. Nici supărarea nu durează prea mult. Rareori ţine câte o săptămână. În majoritatea cazurilor, cei chestionaţi au spus că supărarea le trece imediat, după o zi sau după oră. Se pare că românii nu iau tocmai în serios aceste certuri, pentru că 73% au declarat că relaţiile continuă, chiar şi după conflicte mai serioase. Problemele, însă, rămân şi ele. La întrebarea „După ceartă, ai sentimentul că s-a