Foto: Romania Libera
Cartea "Imperiul deschis" este bazata pe calatoriile dvs. de acum mai bine de zece ani, prin acele locuri din Rusia care pe harta Uniunii Sovietice erau "rosii", adica interzise strainilor. Credeti ca acum ati putea face aceeasi calatorie, sunt ele tot "verzi", deschise strainilor?
— Cred ca da. Din cate inteleg, in unele dintre aceste locuri vin acum mai multi vizitatori straini. Kamceatka, de exemplu, a fost un teritoriu inchis chiar si pentru cetatenii rusi, care pe vremea Uniunii Sovietice aveau nevoie de aprobare speciala pentru a o vizita. Iar acum sosesc acolo turisti din SUA sau din Europa.
Cu cateva exceptii, locurile vizitate de mine au vazut cu siguranta mai multi turisti in ultimii ani. Cred ca in general e mai usor decat acum 12 ani.
Spuneati in introducerea cartii ca perioada Eltin ar putea sa fi fost doar un "miraj" si ca, in timp ce Romania are un parcurs clar pe care s-a angajat, Rusia pare sa fi intrat din nou in deriva. Se confirma acum ce spuneati, mai ales daca luam in considerare declaratiile recente ale Rusiei?
— Rusia, dar poate si Romania, e o tara fata de care trebuie sa te detasezi putin si sa nu tragi concluzii pripite intr-o anumita luna a anului in legatura cu directia in care merge. O parte din optimismul evident de dupa caderea comunismului a fost inlocuit de un spirit mai realist, asta e clar.
Legat de eforturile despre care am vorbit, de a spune adevarul, de cercetare istorica si confruntare cu unele dintre cele mai dificile aspecte ale trecutului sovietic - o parte din aceasta munca s-a facut deja, dar cealalta parte se confrunta cu dificultati. Asadar, e important sa recunoastem ca Rusia, la fel ca alte tari, are o anumita ciclicitate.
Acum, poate ca e o perioada in care Rusia e mai concentrata asupra sa, iar relatia cu noi e mai complexa.