În martie, Guvernul aprobase 6 programe de interes naţional (PIN) în domeniul protecţiei drepturilor copilului, pentru care a alocat 16.800 mii lei. La sfârşitul lunii mai ar fi trebuit să se încheie perioada de primire a ofertelor pentru primele două, asta dacă noul secretar de stat al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului, Mariela Neagu, nu ar fi decis anularea selecţiei publice. De ce s-a recurs la o astfel de măsură, pe ultima sută de metri? Conform declaraţiilor doamnei Neagu, programele „nu erau eficiente din punctul de vedere al cheltuirii banilor publici”. Aşadar, s-a recurs la modificarea Hotărârii de Guvern, care e în curs de aprobare.
Principala modificare este că, în noua formă, pot depune proiecte nu numai ONG-urile, ci şi direcţiile judeţene de asistenţă socială şi protecţia copilului. În cazul PIN 1, “Înfiinţarea de centre de plasament de tip familial, căsuţe şi apartamente, pentru copiii din instituţiile cu o capacitate mai mare de 100 de locuri”, a crescut şi numărul potenţialilor beneficiari. Până acum, conform documentaţiei, ar fi putut beneficia de acest program numai 3 judeţe (Suceava, Ilfov şi Mureş). Acum, oricare dintre judeţele care au astfel de instituţii mari, are şansa de a-i muta pe copii în plasamente de tip familial. A crescut, de asemenea, şi bugetul, de la 3.667 la 5.800 mii lei. De altfel, cei 16.800 mii lei vor fi împărţiţi pentru doar 4 programe şi nu 6, cum era vorba iniţial.
La PIN 5 („Susţinerea reţelei de asistenţi maternali pentru protecţia specială a copilului în vârstă de până la 2 ani, lipsit temporar sau definitiv de ocrotirea părinţilor săi”) s-a renunţat complet, pentru că, anul trecut, conform surselor din ANPDC, nici măcar nu s-a cumpărat caietul de sarcini. Mai ciudat este că PIN 3 („Dezvoltarea reţelei de servicii specializate pentru copiii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă