In majoritatea statelor in care au fost introduse pensiile private, administratorii fondurilor au politici de investitii prudente si plaseaza mai mult de jumatate din contributii in titluri guvernamentale si foarte putin in actiuni. Activele fondurilor de pensii obligatorii (pilonul II) ar putea ajunge la 430 mil. euro (1,9 mld. lei) pana la sfarsitul lui 2010, potrivit unui studiu privind evolutia sistemului de pensii private, realizat de Comisia Nationala de Prognoza (CNP) la cererea Guvernului.
Se estimeaza ca numarul angajatilor care vor adera la un fond de pensii obligatorii va fi de 2,7 milioane in 2008, urmand sa creasca pana la 4,7 milioane in 2020, cand valoarea capitalizata a activelor atrase de aceste fonduri de pensii va atinge 24,4 mld. euro (peste 75,5 mld. lei).
Judecand dupa experienta altor tari in care sistemul de pensii private este deja operational, Comisia apreciaza ca 70% din contributiile platite de angajati vor fi investite in titluri de stat, 15% - in actiuni si tot atat in depozite.
"Randamentul asteptat din ipoteza cu privire la alocarea intersectoriala a contributiilor nete ramase dupa plata comisionului total este de aproximativ 8%, (...) asemanator cu rata medie de profitabilitate estimata a se inregistra in anii urmatori in economia romaneasca", arata studiul CNP.
Acest randament a fost calculat dupa deducerea comisionului de management si a celui operational din contributii.
"Aplicarea acestor taxe asupra contributiilor conduce la diminuarea neta a fondurilor care raman pentru a fi investite. Din comisionul operational sunt suportate cheltuielile de functionare a fondurilor de pensii. Din acestea, cele mai importante sunt cheltuielile de administrare si tinere a contabilitatii (aproximativ 60% din cheltuieli) si cele de plata a salariilor (7-8%)", potrivit cercetarii realizate de CNP.
In major