Potrivit unui studiu realizat de cercetatorii americani si publicat in revista Neurology, persoanele care sunt adesea stresate sau deprimate prezinta riscuri mai mari de a dezvolta probleme de memorie fata de oamenii cu o dispozitie optimista.
Autorii acestui studiu cred ca au descoperit o metoda de prezicere a maladiei Alzheimer. Robert Wilson, de la centrul medical al Universitatii Rush din Chicago, coordonatorul studiului, spune ca persoanele anxioase sau depresive prezinta de 40 de ori mai multe riscuri de a remarca la un moment dat ca abilitatea lor de invatare a fost afectata moderat. Aceasta este o forma de pierdere a memoriei si, cel mai adesea, este o etapa de tranzitie intre imbatranirea normala si dementa.
Wilson si colegii sai au monitorizat 1.256 de persoane in varsta, care la inceputul studiului nu aveau probleme de memorie. La 12 ani de la inceperea studiului, capacitatea de memorare a 482 dintre subiecti era deja mai mica. Participantii au fost supusi unor teste de determinare a nivelului de stres si a caracterului anxios. Cercetatorii au descoperit ca participantii cu probleme de memorie faceau parte din grupul subiectilor care sufereau de stres sau anxietate.
"In plus, creierul acestor persoane sufera modificari asociate cu maladia Alzheimer", a spus Wilson. In urma unor studii anterioare, cercetatorul a descoperit ca persoanele care se ingrijoreaza foarte des prezinta mai multe riscuri de a se imbolnavi de Alzheimer fata de persoanele nepasatoare.
Persoanele a caror capacitate de invatare a fost afectata moderat au dificultati in a-si aminti lucruri, totusi, doar 10 - 15% dintre acestea vor dezvolta maladia Alzheimer, potrivit Societatii Alzheimer din Statele Unite.
Potrivit unui studiu realizat de cercetatorii americani si publicat in