Tariful pentru procesarea cererii de acordare a etichetei ecologice este de 300 de euro pentru produse si 100 de euro pentru servicii, intreprinderile mici si mijlocii putand primi finantare de pana la 65% pentru 3 ani, la obtinerea acestui "accesoriu". La aceste tarife se adauga si costurile de intocmire a dosarului, de testare si de verificare a produselor in cadrul laboratoarelor acreditate. In plus, spun specialistii, se percepe un tarif anual de 0,15% din volumul anual al vanzarilor produsului ce a obtinut eticheta ecologica.
Camera de Comert si Industrie Bucuresti (CCIB) a anuntat, ieri, citata de NewsIn, ca eticheta ecologica se acorda in baza unui set de criterii care analizeaza impactul produsului sau al serviciului asupra mediului pe tot parcursul ciclului sau de viata.
Obtinerea etichetei ecologice nu este obligatorie in statele membre UE, insa comerciantii sunt incurajati sa indeplineasca setul de criterii pentru obtinerea ei, pentru reducerea efectului de sera si a poluarii mediului.
In acest moment, in tara noastra, doar textilele si saltelele de pat au primit astfel de etichete, chiar daca in acest sistem sunt incluse produse si servicii variate. Este vorba despre aparate frigorifice, masini de spalat rufe, masini de spalat vase, calculatoare portabile, amelioratori pentru sol si substraturi de cultura, detergenti pentru masini de spalat vase si pentru spalare manuala, detergenti universali si detergenti pentru grupuri sanitare, incaltaminte, lacuri si vopsele, lampi electrice, hartie copiativa si hartie grafica, hartie absorbanta, televizoare, aspiratoare etc.
La nivelul UE, in luna februarie a acestui an, eticheta ecologica era acordata unui numar de 368 firme, pentru circa 2.500 de articole. Cu doar 5% cota de piata la nivel european, produsele si serviciile etichetate ecologic inregistreaza economii substantiale in ceea ce p