O alta intilnire a avut loc saptamina trecuta, insa la aceasta au participat doar reprezentantii Kronospan si cei ai Agentiei pentru Protectia Mediului Alba.
Directorul APM Alba, Vasile Todea, a declarat ca le-a transmis deja reprezentantilor firmei ca vor trebui sa refaca studiul de impact asupra sanatatii populatiei, depus la dosarul prin care cere acordul pentru construirea unei noi fabrici de formaldehida pe platforma industriala a societatii.
Totodata, el a spus ca a mai discutat si despre gestionarea deseurilor de pe platforma, mai ales a deseurilor de rumegus, firma fiind acuzata, in repetate rinduri, ca ar fi poluat cu rumegus foarte fin, dar si despre diminuarea, in general, a indicatorilor emisiilor de substante care pot duce la poluare de catre firma, deoarece in Sebes exista poluare cumulata, de la traficul rutier foarte intens si de la firmele care lucreaza acolo.
Nu-i tocmeala...
“Ei vor trebui sa refaca acest studiu daca noi le cerem, pentru ca noi sintem autoritatile de mediu si le putem impune acest lucru”, a declarat Vasile Todea in legatura cu posibilitatea ca reprezentantii Kronospan sa nu se arate dispusi sa refaca studiul de impact asupra sanatatii populatiei, care exista, dar pare sa fie superficial.
Directorul APM Alba a aratat ca in studiu nu exista o delimitare clara a zonei de protectie si nu exista o situatie clara a imbolnavirilor inainte si dupa punerea in functiune a primei fabrici de formaldehida, in 2000.
“Vrem sa stim exact daca exista influente asupra starii de sanatate a populatiei. Trebuie sa se tina cont de autoritatile locale, de ce spun medicii din Sebes, trebuie sa existe o situatie reala a imbolnavirilor si a evolutiei acestora”, a aratat Vasile Todea ce asteapta de la noul studiu.
Termenul pina la care acesta va trebui realizat va fi stabilit in cad