Nauciti pana la abulie de nebunia care matura scena politica de sase luni de zile, oamenii nostri politici (cu cateva fericite exceptii) se dovedesc orbi si surzi la evenimente de maxima importanta, asupra carora ar fi datori sa se pronunte cu toata promptitudinea, in modul cel mai raspicat.
Cel mai recent exemplu in acest sens ni-l ofera declaratiile facute zilele trecute de ministrul apararii, dl. Teodor Melescanu, Agentiei France Presse referitor la oportunitatea organizarii unor manevre militare comune romano-bulgare-americane.
La inceput ni s-a cerut sa credem ca este vorba de clasicul malentendu, de nefericitele erori care apar frecvent cand un politician roman trebuie sa stea de vorba live cu un ziarist strain.
Aflat la Paris, la o reuniune a Adunarii Interparlamentare a UEO (Uniunea Europei Occidentale), dl. Melescanu a declarat ca Bucurestiul si Sofia sunt gata sa invite Rusia sa participe la manevre militare comune cu trupele americane, pe teritoriul Romaniei.
Spusele unui ministru al apararii unei tari membre NATO sunt, de regula, receptate cu atentia cuvenita - de data asta, declaratia demnitarului de la Bucuresti, facuta intr-un moment in care temperatura relatiilor dintre Moscova si Washington se apropie periculos de cea de fierbere, a provocat stupoare si reactii pe masura.
Pentru ca a recunoaste ca a gresit, ca nu a cumpanit bine inainte de a se fi pronuntat este o postura pe care dl. Melescanu a considerat-o ca nedemna pentru un membru al cabinetului Tariceanu, el l-a luat pe ”nu” in brate (fireste, un cu totul alt ”NU” decat cel din 19 mai) si a negat interviul publicat de AFP.
Ar fi trebuit sa stie, inainte de a proceda cum a facut-o, ca profesionalismul angajatilor AFP este indelung si temeinic rodat, motiv pentru care agentia nu a ezitat nici o clipa sa declare ca Melescanu mi