Fiind membră a Uniunii Europene, Romănia primeşte 19,7 miliarde de euro, ca fonduri structurale şi de coeziune. In aceşti bani, Romănia va "intra" abia in ultima parte a anului in curs. Sunt estimate dificultăţi in cheltuirea banilor, in sectorul agricol, dar şi la IMM-uri, unde peste 50% dintre afacerişti nu au de gănd să acceseze acest tip de fonduri.
Romănia se află pe ultima sută de metri a preparativelor birocratice pentru a-şi netezi accesul spre fondurile europene ce-i sunt alocate in perioada 2007-2013. Asta pentru că, la fel ca toate celelalte 26 de state membre, ţara noastră cheltuieşte in prezent bani din bugetul anterior.
Fonduri de preaderare in valoare de aproape 1,5 miliarde de euro incă aşteaptă să fie absorbite, dincolo de cele 19,7 miliarde ce ii sunt alocate Romăniei sub formă de fonduri structurale şi de coeziune, adică specifice statelor membre şi nu celor in curs de aderare. In aceşti bani, Romănia va "intra" abia in ultima parte a anului in curs. Pănă atunci, Comisia Europeană trebuie să aprobe Cadrul Strategic Naţional de Referinţă şi Programele Operaţionale propuse de autorităţile de la Bucureşti.
Discuţiile sunt incă in desfăşurare la Bruxelles, unde foarte puţine state au primit deja undă verde. Surse europene au confirmat pentru Jurnalul Naţional că Romănia este intr-o fază avansată la acest capitol, a respectat termenele cerute de Comisie, iar Cadrul Strategic Naţional de Referinţă ar putea fi semnat in cursul vizitei pe care comisarul european pentru Dezvoltare Regională, poloneza Danuta Hubner, o va face in Romănia intre 12 şi 13 iulie.
STRATEGIE. Documentul stabileşte priorităţile pentru fonduri, făcănd legătura intre priorităţile naţionale şi cele la nivel european. Scopul Cadrului Strategic Naţional de Referinţă pentru perioada 2007-2013 este reducerea dezechilibrelor de de