Seceta şi căldura excesivă din ultima vreme impun restricţii şi în serviciile publice. Societăţile de salubrizare, care răspund şi de deszăpezire şi combaterea poleiului în anotimpul rece, nu vor mai putea stropi străzile pe timpul zilei în perioada verii. Societatea REBU SA, care răspunde de igiena a două sectoare, 1 şi 4, a decis deja să respecte normele impuse de Autoritatea de Sănătate Publică (ASP) a Capitalei şi să reducă stropitul străzilor numai până la ora 10 dimineaţa şi, dacă este cazul, seara.
„Am auzit de o decizie în acest sens a ASP Bucureşti, dar nu am văzut dispoziţia. Oricum, noi ne desfăşurăm activitatea numai cu respectarea legii şi vom respecta programul de stropire de până la 10 dimineaţa”, ne-a declarat Mircea Raicu, directorul societăţii REBU SA. Reprezentanţii ASP susţin că stropitul străzilor la prânz, când este foarte cald, face mai mult rău decât bine pentru orăşeni. Din cauza căldurii, apa se evaporă, formând aburi, iar aerul devine practic irespirabil, dând senzaţia de sufocare. Zăpuşeala de acest gen este foarte greu de suportat de către persoanele cardiace. „Străzile pot fi stropite noaptea sau dimineaţa, când nu este încă foarte cald. Altfel, dacă străzile sunt udate la orele prânzului, este ca şi cum ai pune un cardiac în saună”, a explicat conf. dr. Adrian Neacşu, şeful ASP.
Reprezentanţii ASP spun că ar fi indicat ca şi instituţiile publice să îşi schimbe puţin programul şi să nu mai lucreze cu publicul la orele prânzului. În opinia celor de la ASP, şi medicii ar trebui să îşi programeze pacienţii dimineaţa şi după-amiaza şi să nu mai cheme bolnavii la orele prânzului. Firmele responsabile cu stropitul străzilor folosesc apă brută, preluată numai din anumiţi hidranţi din oraş. (T.L.V.)
Seceta şi căldura excesivă din ultima vreme impun restricţii şi în serviciile publice. Societăţile de salubrizare, care răspund