Ambasadorul Robert Barnett a atras, ieri, atenţia mass-mediei româneşti că singura soluţie pentru evitarea unei catastrofe generate de încălzirea globală este schimbarea tehnologiilor şi a invitat guvernul român să se alăture guvernului britanic în încercarea de a diminua emisiile de gaze cu efect de seră. „Ne aflăm astăzi în pragul unei noi revoluţii industriale: o schimbare de structură fundamentală a economiei globale.
Modelul tradiţional de dezvoltare economică – în care creşterea Produsului Intern Brut merge în paralel cu un consum de energie şi cu emisii de carbon în creştere – este pe ducă . (...) Pe măsură ce pompăm emisii de carbon în atmosferă accelerăm schimbările climatice. Schimbările climatice au consecinţe care ţin de însăşi existenţa umană.
Consecinţe precum inundaţii, foamete şi boli care duc la migraţii pe scară largă în zone unde există deja tensiuni. Consecinţe cum ar fi seceta şi modificările în culturile agricole care generează concurenţă mai mare pentru alimente, apă şi energie în regiunile unde resursele sunt deja rare.
Destabilizare economică, aşa cum prognozează şi Raportul Stern, la o scară nemaiîntâlnită de la al Doilea Război Mondial. (...)Trebuie să punem bazele unui nou model economic. Unul care foloseşte energia mai eficient şi decuplează creşterea economică de emisiile de carbon.
Un model care utilizează mai bine toate resursele. O misiune comună pentru toate guvernele este să trimită semnale politice adecvate pentru a motiva sectorul de afaceri să investească în tranziţia globală de la o economie mai curată şi cu emisii reduse de carbon.
Uniunea Europeană a făcut deja primul pas atunci când statele membre au stabilit, la Consiliul European din primăvară, o ţintă obligatorie pentru toată Uniunea – o reducere cu 20% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2020, faţă de 1990, şi o contribuţie de 20%