Eliminarea democratilor din guvern si, mai nou, apropierea dintre liberali si taranisti, au dat frau liber imaginatiei actorilor si, mai ales, observatorilor scenei politice banatene. Se fac previziuni si calcule, se interpreteaza voturi din forurile locale, se calculeaza majoritati si se imagineaza schimbari la varful administratiilor.
Liderii democrati initiaza motiuni de cenzura si se declara cei mai inversunati adversari ai cabinetului liberalo-udemerist, in ciuda faptului ca nici unul dintre sefii locali ai institutiilor si agentiilor aflate in subordinea guvernului si care provin din PD sau sunt membri ai partidului nu si-a pierdut functia. In Banat, "prigoana" liberala a fost atat de nemiloasa, incat majoritatea deconcentratelor sunt conduse de democrati si social-democrati, "uitati" de pe vremea cabinetului Nastase.
In Timis, teoretic cel putin, inca functioneaza coalitia PNL-PD-PNTCD. Practic, ea s-a gripat de multe ori pana acum, mai ales in Consiliul Local. Declarativ, nici unul dintre liderii celor trei partide nu denunta protocolul semnat in 2004, insa ultimele proiecte controversate dezbatute in Consiliul Judetean sau in cel Local au indicat o interesanta comuniune de prioritati, strategii si... interese intre popularii democrati si social-democrati. In ambele foruri detin o majoritate cu care pot "face legea".
In Caras-Severin lucrurile sunt mult mai clare. Postul de vicepresedinte al Consiliului Judetean, vacantat prin cooptarea liberalului Horia Irimia in cabinetul Tariceanu 2, a fost ocupat de un social-democrat cu sprijinul entuziast al subordonatilor lui Sorin Frunzaverde, unul din artizanii convertirii PD de la socialism la crestin-democratie. Tot in Banatul Montan este de notorietate schimbul regulat de alesi intre cele doua partide, o sumedenie de primari navetand din patru in patru ani de la PD la PSD si invers.
Izolati in