Principalul punct slab al industriei alimentare ecologice il reprezinta in momentul de fata prelucrarea, ambalarea si comercializarea produselor de acest tip. "Acest handicap al industriei de profil este determinat in principal de costurile mari ale instalatiilor industriale si de ambalare, corespunzatoare standardelor agriculturii ecologice. Astfel, Romania duce o lipsa acuta de procesatori canalizati pe acest domeniu", a declarat Ion Toncea, presedintele Federatiei Nationale de Agricultura Ecologica. De asemenea, spune Toncea, o alta problema este legislatia autohtona de profil, ale carei norme sunt specifice doar agriculturii conventionale. "De exemplu, crescatorii de oi in sistem ecologic nu pot valorifica carnea de miel ca ecologica pentru ca sacrificarea se face in abatoare conventionale, care nu pot fi acreditate ca ecologice. Colegii nostri au vrut sa-si achizitioneze abatoare mobile produse in Europa, dar acestea nu sunt acceptate si in Romania", a adaugat presedintele FNAE. Acesta a mentionat si o problema legata de productia primara, in special de soia si porumb, "deoarece Ministerul Agriculturii sustine introducerea in cultura a OMG-urilor (organisme modificate genetic - n.r.), atitudine care va restrange suprafata cultivata cu aceste plante in sistem ecologic si va creste neincrederea procesatorilor si a comerciantilor in produsele alimentare din soia si porumb.
"Produsele ecologice romanesti, la mare cautare"
In ciuda problemelor cu care se confrunta producatorii romani de alimente ecologice, acestia nu fac fata cererii. "Produsele ecologice romanesti sunt la mare cautare. De exemplu, la targul BIOFACH de la Nürnberg din acest an s-au inregistrat comenzi in valoare de circa 5 milioane euro, desi au participat numai 10 societati de profil", mentioneaza specialistii. Cererea din ce in ce mai mare si lipsa procesatorilor in tara d