Reconcilierea romano-maghiara e ceruta de ziaristii din cele doua tari
Pornind de la faptul ca anul in curs a fost declarat „Anul european al egalitatii de sanse”, in perioada 8-11 iunie 2007 s-a organizat in Maramures prima editie a Simpozionului International „SOS Minoritatile - Presa romaneasca din Ungaria, Presa maghiara din Romania”.
Initiativa i-a apartinut jurnalistului Ioan Romeo Rosiianu care, cu sprijinul Consiliului Judetean Maramures, al Consiliului Local Baia Mare si al primarie Ocna Sugatag a reusit sa puna la aceeasi masa - intr-o premiera absoluta - reprezentantii de frunte ai presei si societatii civile romanesti din Ungaria cu cei ai presei si societatii civile maghiare din Romania.
Chiar daca proiectul de parteneriat initiat de Rosiianu a fost boicotat de consilierii PRM si UDMR (?!) in CJ Maramures si CL Baia Mare, jurnalistii prezenti le-au dat o adevarata lectie de democratie europeana si de toleranta acestora.
Autoritatile judetului Maramures - un adevarat exemplu de colaborare interetnica, un judet care are peste 20 de proiecte, parteneriate si infratiri cu zone si localitati din Ungaria - au sprijinit aceasta premiera absoluta.
Grosul manifestarilor s-a desfasurat in comuna Ocna Sugatag, o comuna in care ponderea populatiei o reprezinta 51% romanii si 47,5% maghiarii si al carei primar este independentul Mihai Ivasiuc, de fiecare data ales din primul tur de scrutin.
Referatele prezentate au vizat indeosebi situatia romanilor din Ungaria, precum si reflectarea relatiilor romano-maghiare in presa din ambele tari.
Din ele s-a desprind concluzia ca autoritatile din cele doua tari europene nu trateaza cu atentie deosebita aceste problematice, exemplul cel mai bun fiind incalcarea flagranta