De la 1 iulie, populaţia va putea să-şi aleagă furnizorul de energie electrică şi cel de gaze naturale. Teoretic. Practic, liberalizarea integrală a pieţelor de energie electrică şi gaze naturale îşi va face simţite efectele la nivelul consumatorilor casnici cel mai devreme în trei ani. Deschiderea 100% a pieţelor de energie electrică şi gaze naturale, pe care România s-a angajat să o realizeze la 1 iulie 2007, va conduce la modificări majore în funcţionarea acestora,
De la 1 iulie, populaţia va putea să-şi aleagă furnizorul de energie electrică şi cel de gaze naturale. Teoretic. Practic, liberalizarea integrală a pieţelor de energie electrică şi gaze naturale îşi va face simţite efectele la nivelul consumatorilor casnici cel mai devreme în trei ani.
Deschiderea 100% a pieţelor de energie electrică şi gaze naturale, pe care România s-a angajat să o realizeze la 1 iulie 2007, va conduce la modificări majore în funcţionarea acestora, cu efecte directe la nivelul consumatorilor casnici şi al furnizorilor. „Liberalizarea pieţelor de electricitate şi gaze reprezintă provocarea numărul unu a acestui an. Consumatorii casnici vor putea trece în piaţa concurenţială şi acest lucru presupune introducerea de către reglementator a unor mecanisme foarte clare de protejare a acestora“, a declarat Nicolae Opriş, vicepreşedintele ANRE. Liberalizarea continuă să ridice semne de întrebare, inclusiv în ţări care au un avans în derularea acestui proces, aşa cum este Marea Britanie. „Experienţa internaţională arată că aceste mecanisme care protejează consumatorul pot crea o mare birocraţie. Cert este că, după liberalizarea pieţei de energie, pentru consumatorii casnici, vor trece circa trei ani până când se va înregistra o creştere a segmentului concurenţial cu 5 - 10%“, a declarat Viorel Alicuş, director general la ANRE.