Varsta standard de pensionare pentru barbati s-ar putea reduce in perioada urmatoare, a declarat, astazi, pentru Rompres, ministrul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse, Paul Pacuraru. In schimb, femeile ar putea iesi la pensie mai tarziu, urmand sa ajunga la nivelul varstei de pensionare pentru barbati.
In iunie 2007, varsta de pensionare pentru barbati este de 63 de ani si o luna, iar pentru femei de 58 ani si o luna.
Conform reglementarilor Uniunii Europene, Romania este obligata sa elimine discriminarea intre barbati si femei in ceea ce priveste varsta standard de pensionare. Pana in anul 2014, varsta de pensionare pentru barbati ar trebui sa ajunga la 65 de ani, iar pentru femei, la 62 de ani.
Pentru egalizarea varstei de pensionare, autoritatile romane au doua solutii: fie cresterea varstei de pensionare pentru femei la 65 de ani, fie o crestere mai moderata pentru femei si o reducere corespunzatoare a varstei de pensionare pentru barbati.
Pacuraru a admis ca o crestere la 65 de ani a varstei de pensionare pentru femei ar avea un impact psihologic major si a lasat sa se inteleaga ca reducerea varstei de pensionare pentru barbati ar fi cea mai probabila solutie. Decizia privind egalizarea varstei de pensionare trebuie luata in scurt timp, proiectul de modificare a Legii 19 din 2000 urmand sa intre in Parlament in luna septembrie.
In Romania, varsta standard de pensionare este oricum una teoretica, varsta reala de pensionare situandu-se putin peste 50 de ani. 85 % dintre pensionari au iesit la pensie dupa 1990. Varsta standard de pensionare pentru barbati s-ar putea reduce in perioada urmatoare, a declarat, astazi, pentru Rompres, ministrul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse, Paul Pacuraru. In schimb, femeile ar putea iesi la pensie mai tarziu, urmand sa ajunga la nivelul varstei de pensionare pentru