Fondurile de investitii cu capital de risc (private equity) incep sa aiba un rol din ce in ce mai important auspra modului de functionare al pietei financiare, tendinta confirmata de bilantul realizat de Thomson Financial si PrincewaterhouseCoopers, pentru Asociatia European Private Equity & Venture Capital (ECVA).
In anul 2006 investitorii privati, care au achizitionat diferite companii pentru a le revinde dupa trei sau cinci ani, au realizat in Europa achizitii de 112 miliarde de euro, cu 54% mai mult fata de anul 2005. Aceste sume au permis o investitie de 71 de miliarde de euro, in nu mai putin de 7500 de companii. Din aceasta suma, 17 miliarde au fost alocate drept capital de risc pentru companiile nou infiintate.
“Acest sector profita de conditii execeptionale”, sustine responsabilul studiului. Fondurile de investitii si-au multiplicat achizitiile apeland din ce in ce mai mult la tranzactii de tip LBO (achizitii prin imprumuturi), ceea ce a permis o crestere a randamentului investitiilor desfasurate. Castigul investitiilor facute atinge pe an o medie cuprinsa intre 11% si 36%. Aceasta rentabilitate atrage investitorii, mai alea pe cei anglo-saxoni, potrivit specialistilor.
“Fondurile de investitii au absorbit o mare parte a pietei”, constata Gilles Smertnik, asociat al bancii de investitii Lazard. Acest fenomen a dus la scaderea numarului de listari la bursa, completeaza reprezentantul cunoscutei case de investitii.
Datorita procentului ridicat al datoriilor, fondurile de investitii sunt capabile sa propuna preturi de revanzare foarte ridicate, evitand contrangerile reglementare ale unei listari pe bursa. “Fondurile de investitii au buzunarele largi si propun managementului intreprinderilor mecanisme atractive”, a adaugat Jerome Leleu, reprezentant al bancii de investitii Morgan Stanley.
Fondurile internationale de private equit