Pe fondul deficitului de locuri la stat, deschiderea unei gradinite private pare o afacere de succes. Intreprinzatorii care au intrat in acest domeniu spun insa ca profiturile sunt modeste, comparativ cu asteptarile.
Fostul fotbalist Paul Stefanescu, care a demarat o astfel de afacere in urma cu cinci ani, povesteste ca a luat decizia infiintarii unei gradinite particulare in momentul in care cauta un loc intr-o gradinita pentru fiica lui.
In urma unei investitii initiale de 40.000 de euro, Paul Stefanescu, proprietarul gradinitei Ada Kindergarten, spune ca la acea data piata nu oferea prea multe oportunitati.
El apreciaza ca, desi pare usor din afara, este greu sa razbati intr-o astfel de activitate daca nu esti competitiv, in contextul in care cheltuielile lunare privind aprovizionarea, intretinerea spatiului, chirie, personal si regie ajung la 80% din incasari. „In primul rand trebuie sa fii parinte ca sa reusesti, sa pui si suflet in ceea ce faci, nu doar bani.
Ne orientam sa asiguram servicii bune, sa fim competitivi. Gradinitele particulare sunt ca niste cluburi private, in care intra numai cine isi permite", spune Paul Stefanescu.
In prezent, in Bucuresti exista peste 150 de gradinite particulare autorizate, insa cererea pe acest segment nu este nici pe departe acoperita, mai spune proprietarul gradinitei Ada Kindergarten. „Pentru a putea fi acoperita cererea din partea clientilor in acest moment, ar trebui sa mai fie infiintate cel putin cinci gradinite in fiecare sector al Bucurestiului", a adaugat Paul Stefanescu
Potrivit actorilor din piata, desi exista un deficit de locuri in invatamantul prescolar de stat, infiintarea unei gradinite particulare ramane, inca, un act de curaj. Costurile demararii unui business in acest domeniu, destul de mari, pot ajunge si pana la 200.000 de euro. @N_P