Celulele stem embrionare umane sunt capabile să se transforme în celule musculare cardiace regeneratoare, potrivit lucrărilor unor cercetători francezi pe şobolani cu probleme cardiace, ale căror concluzii au fost publicat de revista „Stem Cells”, conform Rompres. Astfel, cu ajutorul acestor celule, s-ar găsi o soluţie pentru o serie de patologii, cum ar fi, spre exemplu, repararea unei inimi afectate de un atac cardiac (infarct). După ce echipa Avenir-Inserm a lui Michel Pucéat a arătat în premieră că celulele stem embrionare umane pot să se transforme în celule cardiace la şobolani, urmează etapa în care se vor efectua teste pe maimuţe, relatează AFP.
În ceea ce priveşte studiile pe rozătoare, cercetătorii s-au folosit de un factor de creştere (numit „BMP2”) pentru a pregăti aceste celule stem umane să se specializeze (diferenţieze). Celulele stem „orientate” astfel în evoluţia lor au fost implantate apoi la nivelul ţesuturilor cardiace ale unor şobolani cu probleme miocardice. După două luni, în zona afectată s-au dezvoltat celule cardiace umane. Celulele stem „orientate” s-au transformat deci în „cardiomiocite” (celule musculare cardiace), iar ţesuturile cardiace au început să se regenereze. (M.T.)
Celulele stem embrionare umane sunt capabile să se transforme în celule musculare cardiace regeneratoare, potrivit lucrărilor unor cercetători francezi pe şobolani cu probleme cardiace, ale căror concluzii au fost publicat de revista „Stem Cells”, conform Rompres. Astfel, cu ajutorul acestor celule, s-ar găsi o soluţie pentru o serie de patologii, cum ar fi, spre exemplu, repararea unei inimi afectate de un atac cardiac (infarct). După ce echipa Avenir-Inserm a lui Michel Pucéat a arătat în premieră că celulele stem embrionare umane pot să se transforme în celule cardiace la şobolani, urmează etapa în care se vor efectua teste pe maimuţe, relatează AFP