Premierul Tariceanu i s-a plans presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, ca Procuratura nu comunica cu Executivul, la fel cum o face cu presedintele, argumentand ca el a aflat din presa despre anchetarea unor ministri si spune ca seful CE i-a sustinut argumentele privind comunicarea dintre institutiile statului, transmite NewsIn.
"Ce se intampla la noi? Justitia a fost sub influenta factorului politic inainte de 2004 si a trecut exact in partea cealalta, unde asistam la o alta pozitie care este anormala si pe care i-am spus-o lui Barroso: gasiti firesc ca eu, care sunt premier, sa aflu din presa ca unul din membrii Cabinetului este anchetat de Procuratura si ca Procuratura decide inceperea urmaririi penale, din moment ce el poate fi suspendat de presedinte si eu ca premier nu sunt informat?", a spus premierul.
Seful Executivului a adaugat ca i-a spus presedintelui Comisiei Europene ca respecta principiul separatie puterilor in stat si considera ca justitia trebuie sa fie independenta, dar ca nu poate fi "rupta" de celelalte institutii. Tariceanu sustine ca Barroso i-a replicat ca, desi puterile intr-un stat sunt interdependente acestea ar trebui sa aiba o relatie de comunicare, pentru ca "ele lucreaza pentru stat si in favoarea cetateanului".
Seful Executivului s-a aratat convins ca presedintele Traian Basescu nu ia decizia de a suspenda un ministru in baza informatiilor aparute in presa, legate de anchetarea lui, ci in baza unei informari oficiale trimise de Parchet. "Presedintele are aceasta posibilitate legala si nu vreau sa o comentez, este dreptul exclusiv al presedintelui. Problema este... eu care sunt sef al Guvernului, nu pot sa aflu direct?", a spus Tariceanu, spunand ca "problema" este la Parchet, care trebuia sa il informeze si pe el, pentru ca ministrul este membru al Guv