Ministrii apararii din tarile membre NATO si-au dat acordul tacit, astazi, la Bruxelles, pentru proiectul instalarii unor elemente ale scutului american antiracheta in Europa, in conditiile in care Moscova, ostila in continuare acestui plan, a propus recent o solutie de compromis, informeaza AFP, preluat de Rompres.
"Aliatii au adoptat pentru prima oara o abordare comuna, acceptand sa studieze pana la summitul de la Bucuresti, din aprilie 2008, implicatiile politice si militare ale instalarii sistemului antiracheta american" in Polonia si Cehia, a declarat un responsabil al NATO.
La meeting-ul de astazi a fost prezent si Ministrul Apararii roman Teodor Melescanu.
Potrivit unei surse diplomatice, ministrul american al apararii Robert Gates le-a spus astazi aliatilor sai din cadrul NATO ca Statele Unite vor continua sa discute cu Varsovia si Praga, insa in acelasi timp vor examina si oferta rusa.
NATO a incheiat in iunie 2006 un studiu de 10.000 de pagini in legatura cu 'fezabilitatea' unui sistem antiracheta in Europa.
Cele cateva tari din flancul de sud-est al NATO - Grecia, Bulgaria, Turcia si Romania - care nu sunt acoperite de scutul american, ar putea fi protejate de un sistem de rachete cu raza scurta si lunga de actiune, sistem studiat in prezent de NATO pentru protejarea trupelor sale in campanie si care ar trebui sa fie gata catre anul 2010.
"Abordarea NATO este fondata pe principiul indivizibilitatii securitatii aliatilor si pe transparenta vis-a-vis de partenerii nostri, inclusiv, bineinteles, fata de Rusia", a declarat secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, in deschiderea acestei reuniuni anuale a NATO de doua zile.
Ministrii apararii din tarile membre NATO si-au dat acordul tacit, astazi, la Bruxelles, pentru proiectul instalarii unor elemente ale scutului american anti