O societate prahoveana a fost plasata in topul unei liste negre a firmelor care, din cauza problemelor de protectie a mediului, ar putea crea conflict intre Romania si Uniunea Europeana. Oficialii societatii prahovene sustin insa ca rafinaria a fost trecuta complet aiurea pe aceasta lista si ca la nivelul instalatiilor incriminate in raport nu exista niciun fel de probleme de mediu.
Un raport al Ministerului Mediului, semnat la inceputul acestui an, prezinta lista societatilor a caror activitate ar putea fi sistata. In fruntea acestei liste, alaturi de Petrom SA - sucursala Arpechim Pitesti, au fost trecute Petrom SA - sucursala Petrobrazi si Rompetrol Rafinare Constanta.
Din cauza ca responsabilii din domeniul protectiei mediului nu sunt capabili sa actualizeze datele, situatia acestor companii nu este foarte corect cunoscuta nici pana acum, iar reactiile contradictorii se tin lant.
Inainte de aderare, Romania s-a angajat ca pana la 1 ianuarie 2007 sa rezolve problema instalatiilor vechi care nu respecta legile europene de mediu, primind o amanare pentru instalatiile existente pana la 31 octombrie 2007.
Procedura de infrigement reprezinta mecanismul prin care Comisia Europeana poate penaliza un stat membru daca acesta nu isi indeplineste obligatiile asumate prin negocierile de aderare. Reprezentantii Petrobrazi au declarat ca societatea, in momentul de fata, respecta toate angajamentele de mediu. „La sucursala mentionata in raport nu exista nicio problema.
Petrobrazi are toate instalatiile conforme”, au declarat oficialii Petrobrazi. O societate prahoveana a fost plasata in topul unei liste negre a firmelor care, din cauza problemelor de protectie a mediului, ar putea crea conflict intre Romania si Uniunea Europeana. Oficialii societatii prahovene sustin insa ca rafinaria a fost trecuta complet aiurea pe aceasta lista