Conducerile închisorilor, care sperau că amnistia va mai relaxa condiţiile de detenţie, sunt îngrijorate că decizia ar putea duce la revolte ale deţinuţilor Preşedintele
Conducerile închisorilor, care sperau că amnistia va mai relaxa condiţiile de detenţie, sunt îngrijorate
că decizia ar putea duce la revolte ale deţinuţilor
Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, a dezamăgit mii de puşcăriaşi, anunţând că va renunţa la tradiţia de a graţia mii de arestaţi de Ziua Bastiliei, 14 iulie. Cei doi predecesori ai lui Sarkozy, Jacques Chirac şi Francois Mitterrand, au acordat în fiecare an, de ziua naţională, graţieri în masă ale deţinuţilor, folosind acest drept prezidenţial ca o modalitate de a micşora presiunea asupra închisorilor supraaglomerate.
Numai anul trecut, Chirac a eliberat circa 3.500 de puşcăriaşi, iar conducerile închisorilor, a căror infrastructură suferă din cauza supraaglomerării, sperau că noul preşedinte va continua tradiţia.
Nicolas Sarkozy, care are reputaţia unei poziţii radicale în privinţa combaterii criminalităţii, a declarat că va pune capăt tradiţiei şi a refuzat semnarea unui decret de eliberare a 3.000 de puşcăriaşi. "Nu va fi nicio graţiere în masă.
De ce ar trebui să folosim amnistierea ca mod de a gestiona închisorile?", a declarat el pentru "Journal du Dimanche". Preşedintele francez a adăugat că va oferi graţieri individuale, în funcţie de caz, pentru "motive umanitare" sau în situaţii excepţionale. "De exemplu, dacă cineva care are cazier sare în Sena şi salvează de la înec trei copii, este un caz în care se poate acorda clemenţa", a spus Sarkozy.
Chirac şi-a graţiat prietenul, acuzat de corupţie
Anul trecut, Jacques Chirac a fost acuzat că a procedat "ca într-o republică bananieră", după ce şi-a graţiat prietenul, fostul atlet Guy Drut, acuzat de corupţie.
Cele 188 de închisor