Parlamentul European a stabilit noi proceduri de autorizare a aditivilor alimentari şi urmează să revizuiască lista celor deja folosiţi Patru rapoarte privind procedurile de autorizare a
Parlamentul European a stabilit noi proceduri de autorizare a aditivilor alimentari şi urmează să revizuiască lista celor deja folosiţi
Patru rapoarte privind procedurile de autorizare a aditivilor alimentari, enzimelor şi aromelor au fost adoptate de Parlamentul European la începutul acestei săptămâni. Documentele vizează garantarea unor standarde mai mari în siguranţa alimentară, precum şi intensificarea cercetării şi a competitivităţii din domeniu. În acest moment, industria alimentară europeană utilizează 300 de aditivi şi 2.600 de arome.
Deputaţii europeni au decis ca îndulcitorii şi coloranţii să fie interzişi în alimentele pentru nou-născuţi şi copii. Primul din cele patru rapoarte ale europarlamentarilor stabileşte proceduri comune, simple şi transparente de autorizare a aditivilor alimentari, aromelor şi enzimelor. Astfel, orice hotărâre luată, precum şi motivaţia ei trebuie să fie cunoscute de către opinia publică.
Documentul stabileşte de asemenea că orice decizie de plasare pe piaţă a unui produs trebuie să fie cunoscută nu numai de către statele membre, ci şi de parlament şi de actorii implicaţi în procesul industrial. Totodată, deputaţii europeni au instituit măsuri de protecţie a datelor ştiinţifice timp de cinci ani pentru aplicanţi, dacă aceştia trebuie să dezvăluie secrete comerciale care i-ar putea ajuta pe competitorii lor.
Aditivii nu trebuie să afecteze mediul
Cel de-al doilea raport stabileşte condiţiile pentru aprobarea aditivilor, insistând asupra siguranţei pe care aceştia trebuie să o prezinte pentru sănătatea populaţiei. De asemenea, documentul menţionat interzice folosirea aditivilor în alimentele neprocesate, a în