Cererea pe segmentul blocurilor tip vila a inregistrat o crestere de 50% in perioada 2003-2007, iar tendinta este ascendenta. Totodata, in acelasi interval, a existat o crestere a preturilor de aproximativ 50%, pornind de la o medie de 1.200 de dolari/mp pina la o medie de 1.800 de euro/mp.
n mare voga pentru burghezia din perioada interbelica, blocurile tip vila revin in topul preferintelor sub forma cladirilor noi, cu finisaje si dotari moderne. Acest tip de locuinte, destinat segmentului de lux si mediu plus, reprezinta 80% din totalul apartamentelor noi pentru acest target.
In acelasi timp, apartamentele in vile, in special condominiumurile, construite de regula in cartiere unde exista inca terenuri disponibile, reprezinta doar 20% din locuintele destinate clasei medii. „Acestea sint destinate familiilor tinere active, care aspira la un mediu de viata linistit intr-un imobil care ofera intimitate“, afirma specialistii Esop.
In general, blocurile tip vila se dezvolta in zone de case, cu un regim de inaltime redus. Cladirile au in medie 4-5 etaje si ofera doua apartamente pe nivel, cu 2-4 camere, iar ultimul etaj este destinat unuia sau mai multor penthouse-uri.
„Ultimul etaj este in majoritatea cazurilor retras, facilitind comunicarea cu exteriorul si posibilitatea de a amenaja o terasa care sa suplineasca lipsa unei gradini“, mai spune reprezentantul Esop Consulting.
Finisajele acestor cladiri sint la un standard peste medie sau de lux (granit pentru spatiile comune, lift, parchet, termopan), iar la subsol sint prevazute locuri de parcare si spatii tehnice. Unul dintre avantajele oferite este termenul relativ scurt de finalizare a vilelor, de circa un an.
Un alt factor-cheie in luarea deciziei de cumparare este accesul la mijloacele de transport public. Daca inainte astfel de locuinte se const