Starea democratiei s-a ameliorat in Romania si Bulgaria in 2006, in conditiile in care standardele democratice au coborat ori au stagnat in majoritatea statelor din centrul si estul Europei membre ale Uniunii Europene, indica organizatia neguvernamentala americana Freedom House in raportul sau 'Natiuni in tranzitie' pentru anul 2006 - informeaza astazi Associated Press, preluata de Rompres.
In Romania si Bulgaria, care au aderat la Uniunea Europeana la 1 ianuarie, s-au inregistrat unele ameliorari in 2006, datorita eforturilor de a indeplini cerintele UE.
In Romania, care si-a imbunatatit 'scorul de democratie' de la 3.39 in 2005 la 3.29 in 2006, evolutiile pozitive au fost cresterea independentei justitiei, aducerea in fata justitiei a unor cazuri de inalta coruptie si concentrarea mai mare a jurnalismului de investigatie asupra activitatilor guvernului.
In Bulgaria, societatea civila a 'continuat sa joace un rol activ', iar constitutia a fost amendata pentru a introduce mai multa transparenta in sistemul judiciar, constata Freedom House, care a imbunatatit scorul Bulgariei de la 2.93 in 2005 la 2.89 in 2006.
'Scorul de democratie' este stabilit pentru fiecare tara pe baza unor note de 1 (cea mai buna) la 7 (cea mai slaba) la sapte categorii: procesul electoral, societatea civila, media independente, guvernarea nationala si locala, sistemul de justitie, coruptia.
Conform raportului, conditiile politice s-au inrautatit in 2006 in Polonia, Slovacia, Ungaria, Slovenia si Lituania, si au ramas nemodificate in Cehia, Estonia si Letonia.
In ce priveste Grupul de la Visegrad (Cehia, Polonia, Slovacia si Ungaria), tendintele multinanuale indica inrautatirea nivelelor de democratie, in conditiile in care framantarile politice pun tot mai mult in urma progresele economice.
"Populismul si anti-liber