La 17 ani de la evenimentele din Piata Universitatii, putini mineri isi mai amintesc momentele din anii ’90 si mai putini vor sa vorbeasca despre ele
Foarte putini dintre minerii care au mers la "plantat flori" in Piata Universitatii din Bucuresti mai lucreaza acum in cadrul CNH - ortacii vor sa uite de sangeroasele zile care au stigmatizat pentru multa vreme Valea Jiului. Zoltan Lacatas, presedintele Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului (LSMVJ) este de parere ca astfel de evenimente nu se mai pot repeta in actualul context: "Nu cred ca astfel de evenimente se pot repeta. Liga Sindicatelor Miniere Valea Jiului si-a cerut scuze, acum doi ani, populatiei Romaniei si victimelor acelei mineriade. In actuala conjunctura si in contextul Uniunii Europene nu-si au rostul protestele de strada, mai ales ca pe cale amiabila, pe calea dialogului, problemele se pot rezolva mult mai bine, bineinteles cu concursul autoritatilor, a factorilor responsabili, care trebuie sa rezolve problemele Vaii Jiului si ale judetului Hunedoara, in general", spune liderul LSMVJ.
Lacatas crede ca imaginea Vaii Jiului se va "spala" in momentul in care oamenii vor intelege ca nu numai minerii se fac vinovati de atrocitatile din 1990. "Din informatiile pe care le avem, minerii au fost manipulati, dezinformati. Cert este ca ei nu aveau cum sa ajunga singuri in acele zone din Bucuresti, la sediile partidelor politice sau sa recunoasca oamenii pe strada", mai spune presedintele LSMVJ.
Dosarul Mineriadei din 1990, aflat in cercetare la Sectia Parchetelor Militare -in care sunt cercetate nume grele, incepand cu fostul presedinte Ion Iliescu - este departe de a se fi incheiat.
Un singur hunedorean este pus sub invinuire pentru acea mineriada in dosarul instrumentat de Dan Voinea, seful Parchetelor Militare din Romania. Este vorba despre Nicolae Camarasescu care, alaturi de lideru