Romania, tara membra a Uniunii Europene de la 1 ianuarie 2007, este campioana europeana in ceea ce priveste culturile modificate genetic, gratie culturii soiei, interzisa in cadrul UE. Sensibile la promovarea organismelor modificate genetic (OMG) facuta de Statele Unite ale Americii, autoritatile romane au inchis adesea ochii la practicile companiilor multinationale in agricultura, comenteaza astazi Le Monde, preluat de Rompres.
"Romanii sunt considerati niste cobai de autoritatile din tara lor, care nu isi respecta propriile legi", afirma Gabriel Paun, coordonatorul campaniilor Greenpeace in Romania, citat de cotidianul francez.
In anul 2000, in cadrul negocierilor de aderare la UE, Romania s-a angajat sa solutioneze spinoasa problema a culturilor OMG pe teritoriul sau. Guvernul social-democrat de pana in 2004 s-a aratat, insa, mai curand absent in acest domeniu. Liberalul Gheorghe Flutur, venit la conducerea Ministerului Agriculturii in decembrie 2004, a atacat acest dosar si a instituit un control al culturilor OMG. Aceste eforturi au fost stopate in noiembrie 2006, dupa plecarea sa din minister. De atunci, si in ciuda aderarii Romaniei la UE, tara face cale intoarsa, redeschizand calea OMG, noteaza autorul articolului, Mirel Bran.
Potrivit organizatiilor neguvernamentale, Romania nu exercita niciun control in ceea ce priveste suprafetele cultivate cu soia modificata genetic. Aproximativ 300.000 tone din acest tip de soia, introduse in Romania de societatile Monsanto, Asgrow Seed Company, Stine Seeds Company si Pioneer Hi-Bred, alimenteaza piata, care nu are mijloacele de a 'depista' originea acestui produs. Desi in iunie 2006, Romania s-a dotat cu un laborator de control, produsele vandute in supermarketurile din tara nu dispun de etichete care sa mentioneze continutul lor de OMG.
Riscul unei contaminari masive ramane