Un raport publicat de British Petroleum in cursul zilei de miercuri arata ca omenirea mai beneficiaza de resurse suficiente pentru urmatorii 40 de ani, si doar in conditiile in care consumul nu se va modifica radical.
Cu toate acestea, o echipa de experti de la Oil Depletion Analysis Centre (Centrul de Analiza a Epuizarii Resurselor Petroliere) din Londra arata ca productia va atinge un maxim peste aproximativ patru ani, urmand ca apoi sa intre in declin.
Colin Campbell - expert ODAC, a declarat pentru The Independent ca teoria este extrem de simpla. “Orice bautor de bere poate intelege. Paharul este plin la inceput, si apoi se epuizeaza in functie de viteza cu care il bei”, spune Campbell, un fost geolog si vice-presedinte la mai multe companii petroliere, printre care BP, Exxon, Fina si Chevron Texaco.
Acesta spune ca productia maxima de petrol usor de extras si, drept urmare, ieftin, a avut loc in 2005. Chiar daca se iau in considerare si campurile sub-marine si cele din regiunile polare, maximul productiei va avea loc in jurul anului 2011.
Scenariul propus de Campbell a fost negat de oficialii BP, Peter Davie, economist sef in cadrul companiei, spunand ca nu are incredere in veridicitatea “teoriei varfului de productie”.
“Nu credem ca exista constrangeri absolute in privinta resurselor. Atingerea varfurilor maxime de productie are loc pe fondul cererii", spune Davies.
In ultimii ani, distanta mare intre cerere si oferta de petrol s-a ingustat foarte mult. Anul trecut, aceasta aproape ca nu a mai existat. Consecintele ar fi foarte importante in cazul in care consumul de petrol va depasi productia cu o cantitate foarte mica. Preturile ar putea sari in aer, urmand sa depaseasca chiar si 100 de dolari pe baril fata de aproximativ 70 in prezent.
O recesiune a economiei globale ar urma cu