Romania continua sa ramina blocata dupa revenirea lui Traian Basescu la Cotroceni si dupa motiunea grabita si esuata a democratilor. Lucrurile sint greu de clarificat inaintea alegerilor generale programate pentru anul viitor, fiindca principalii actori politici par sa fi lasat la o parte interesul national in favoarea propriului interes. Legitimitatea celor putini, data de rezultatul referendumului, si ilegitimitatea majoritatii netransparente din Parlament formeaza o ecuatie imposibil de rezolvat in favoarea Romaniei.
1. Calin Popescu Tariceanu vrea sa-si termine mandatul cu orice pret si este dispus la compromisuri politice majore, inclusiv prin abandonarea partiala a programului guvernamental liberal. Primul ministru este indemnat sa ramina in fruntea executivului, chiar daca analizele si sondajele interne indica o scadere alarmanta a electoratului PNL. Cu o sustinere parlamentara precara, cabinetul Tariceanu va fi nevoit sa guverneze sub presiunea santajului social-democrat, fara a putea duce la bun sfirsit reformele juridice si economice incepute in 2005.
2. Traian Basescu refuza sa numeasca un premier social-democrat, socotind ca in acest fel ar incalca dorinta electoratului care l-a reconfirmat la referendumul din 19 mai. Un guvern PSD sustinut din Parlament de partenerii sai traditionali, UDMR si Partidul Conservator, ar avea o majoritate declarata care ar putea sa reduca zgomotul razboiului intern.
3. Partidul National Liberal refuza sa imparta guvernarea cu PSD, considerind ca in acest fel costurile electorale se vor amplifica. PNL si PSD si-ar putea asigura o majoritate confortabila, demonstrind ca stinga si dreapta pot colabora si in Romania, dar liberalii se tem ca aceasta legatura va fi diabolizata.
4. Partidul Democrat refuza sa faca o alianta de guvernare cu PSD, desi intre liderii ardeleni ai celor doua p