Oficialii abilitati sa rezolve problemele energiei nucleare, cei care trebuie sa puna la punct strategia in domeniu, se straduiesc fara folos sa o finalizeze. Avem o strategie energetica care schiopateaza, specialistii catalogand-o deja drept incompleta, si cateva proiecte privind gospodarirea combustibilului uzat si a deseurilor radioactive rezultate din functionarea instalatiilor nucleare si radiologice, respectiv finantarea acestor activitati.
Avem aceste proiecte, dar ele nu pot fi prezentate Ministerului Economiei si Finantelor, pentru ca depind de strategia nationala de dezvoltare a energiei nucleare, considerata de expertii Centrului Roman de Politici Economice (CEROPE) drept incoerenta si cu serioase lacune de forma si de fond.
Stim cum sa ne gospodarim deseurile...
Pentru a intelege care proiecte sunt prioritare si traseul pe care-l parcurg pana la finalizarea lor, directorul Agentiei Nationale pentru Deseuri Radioactive (ANDRAD), Antonius Sorescu, ne-a informat ca "strategia nationala pe termen mediu si lung privind gospodarirea combustibilului nuclear uzat si a deseurilor radioactive rezultate din functionarea instalatiilor nucleare si radiologice, pe toata durata lor de viata utila, precum si din dezafectarea acestora, este o componenta a Strategiei nationale de dezvoltare a domeniului nuclear, se elaboreaza si se actualizeaza periodic de ANDRAD, se avizeaza de Agentia Nucleara (AN) si Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN) si se aproba de Ministerul Economiei si Finantelor". "Strategia nationala de dezvoltare a domeniului nuclear este in curs de elaborare, la fel si strategia energetica nucleara nationala. ANDRAD a initiat anul trecut un proiect finantat cu fonduri PHARE, care s-a finalizat in ianuarie 2007. Acest proiect cuprindea si revizuirea strategiei nationale in domeniul gospodaririi deseu